Hoe kunnen we u helpen?

Bij de introductie van een nieuwe methode komt heel wat kijken. Om het u wat makkelijker te maken hebben we alle relevante informatie bij elkaar gezet. Kunt u niet vinden waar u naar op zoek bent of heeft u vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Over de methode (inhoud)

Wat zijn de belangrijkste voordelen van MathPlus voor leerlingen?

MathPlus is ontwikkeld om wiskunde leuk en uitdagend te maken voor alle leerlingen. Met MathPlus ervaar je als leerling wiskunde op een hele andere manier. Je kunt zelf kiezen hoe je de theorie leert, waarbij je gebruik kunt maken van interactieve opdrachten of video. Je kunt bij de opdrachten kiezen voor een snelle leerroute om je leerdoelen te bereiken of juist voor extra oefening of ondersteuning. Verder heeft MathPlus volop oefenmateriaal als je leert voor de eindtoets. Elk hoofdstuk kent een aantal opdrachten die je laten zien waarom de wiskunde die je leert belangrijk is of hoe die in de praktijk wordt gebruikt.

Voor welke niveaus en schooltypes wordt MathPlus beschikbaar?

MathPlus zal verkijgbaar worden voor het gehele voortgezet onderwijs, van vmbo-basisberoepsgericht tot en met vwo. Kijk voor beschikbaarheid in de Malmberg catalogus of neem contact op met onze helpdesk via telefoonnnummer 073 628 8766 of per e-mail.

Welke toetsen zijn beschikbaar binnen MathPlus?

Bij aanvang van een hoofdstuk is er in de digitale omgeving een instaptoets beschikbaar. Een instaptoets bepaalt of de leerlingen over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. U kunt op basis van de resultaten besluiten om bepaalde voorkennis (nogmaals) klassikaal uit te leggen. Per hoofdstuk zijn er twee eindtoeten (versie A en B).

Wat voor begeleidend materiaal biedt MathPlus voor docenten?

Bij MathPlus hoort een docentenlicentie. Deze geeft u toegang tot alle leerlingmaterialen en de docenten dashboards waarop u de vorderingen en resultaten van uw leerlingen kunt volgen. Daarnaast ontvangt u eindtoetsen bij elk hoofdstuk, een handleiding en materiaal voor het digibord dat u kunt gebruiken bij uw uitleg in de klas.

Sluit MathPlus aan op de nieuwe examenprogramma's voor havo en vwo?

MathPlus is geschreven aan de hand van de nieuwe examenprogramma’s. Auteurs van MathPlus hebben zelfs voorbeeldlesmateriaal geschreven in opdracht van de vernieuwingscommissie bij nieuwe examenonderwerpen. Een nieuw examenprogramma betekent ook het ontwerp van een nieuw PTA. Een PTA is voor elke school specifiek. Om het opstellen van een school specifiek PTA te vergemakkelijken biedt MathPlus informatie over de opbouw van de methode in relatie tot de vier examenprogramma’s Wiskunde A, B, C en D. Daarnaast bieden we u voorbeeld PTA’s.

Sluit MathPlus aan op de nieuwe examenprogramma's voor havo en vwo?

MathPlus is geschreven aan de hand van de nieuwe examenprogramma’s. Auteurs van MathPlus hebben zelfs voorbeeldlesmateriaal geschreven in opdracht van de vernieuwingscommissie bij nieuwe examenonderwerpen. Een nieuw examenprogramma betekent ook het ontwerp van een nieuw PTA. Een PTA is voor elke school specifiek. Om het opstellen van een school specifiek PTA te vergemakkelijken biedt MathPlus informatie over de opbouw van de methode in relatie tot de vier examenprogramma’s Wiskunde A, B, C en D. Daarnaast bieden we u voorbeeld PTA’s.

Hoe vult MathPlus bij Wiskundige Denk Activiteiten (WDA) in?

Wiskundige Denk Activiteiten vinden plaats in het hoofd. Voor de ene leerling kan een opgave een WDA vergen, voor de ander is het heel eenvoudig. Daarom kun je ook geen opgaven markeren die ‘echte’ WDA-opgaven zijn. Wiskundig Denken kan in MathPlus echter op verschillende wijze aangewakkerd worden. Allereerst door middel van de opgaven bij de contexten. Daarbij moeten leerlingen vaak meerdere denkstappen zetten om de opgave op te kunnen lossen. Maar ook bij veel verwerkingsvragen zullen de hersens nog wel eens kraken. Zeker bij de zogenaamde excellent opgaven.

Hoe makkelijk is het om over te stappen naar MathPlus?

MathPlus zorgt ervoor dat overstappen gemakkelijk is:

1. De inhoud van de wiskunde is volgens een vertrouwde verdeling over de leerjaren.

2. Het materiaal is compleet; leerlingen krijgen veel oefenmateriaal.

3. De docentenhandleiding biedt praktische informatie.Bijvoorbeeld: actuele contexten, scenario’s hoe te werken met een mix van boek en digitaal of volledig digitaal en diverse lestabellen en PTA’s.

4. De methode kent een flink aantal eindtoetsen, terwijl het ook mogelijk blijft om deze met uw huidige eindtoetsen te combineren.

5. Wij bieden u bij de start met MathPlus een methodestarttraining en een ICT check + advies.

Per wanneer is de methode beschikbaar?

In schooljaar 2015-2016 starten de eerste school in leerjaar 1 en 4 hav/vwo met MathPlus. MathPlus zal verkijgbaar worden voor het gehele voortgezet onderwijs, van vmbo-basisberoepsgericht tot en met vwo. Kijk voor beschikbaarheid in de Malmberg catalogus. Wilt u een beoordelingspakket en/ of digitale proeflicentie aanvragen? Dat kan in de webshop.

Is de nieuwe methode ook in boekvorm beschikbaar?

Ja, daar waar leerlingen niet de beschikking over een tablet of laptop in de klas, kan men optioneel ook het boek aanschaffen.

Blijft de open content van Math4all beschikbaar?

Ja, alle basis content blijft gewoon gratis beschikbaar op www.math4all.nl

Kan ik MathPlus in de klas uitproberen?

We bieden u als school de gelegenheid om voor een beperkte periode Mathplus uit te proberen zonder verplichtingen. Neem hiervoor contact op met Floor Piscaer.

Zijn er wel genoeg opgaven om de stof echt in te laten slijten?

Met MathPlus kunnen leerlingen veel oefenen als ze dat nodig hebben of als dit hen meer zelfvertrouwen heeft. Naast diverse diagnostische toetsvragen bevat MathPlus een algebratool die in principe oneindig nieuwe opdrachten aan leerlingen geeft met feedback op deelstappen, zodat leerlingen goed kunnen zien waar zij fouten maken en wat goede oplossingen zijn.

Over de techniek

Wat hebben de leerlingen nodig? Een iPad of een laptop?

Digitaal werken kan het best op een laptop, pc of tablet. Bepaalde onderdelen van MathPlus zijn ook op een mobiele telefoon te gebruiken. Denk daarbij aan de uitlegvideo’s en oefenopgaven. Op die manier kan de website van MathPlus ook gebruikt worden als u in de klas met de boeken lesgeeft.

Overigens: leerlingen gebruiken ook altijd een schrift bij MathPlus, onder andere voor meetkundeopdrachten. Zij controleren hun antwoord met een voorbeeldantwoord op de website.

Hoe weet ik of mijn ICT infrastructuur voldoet

MathPlus maakt gebruik van een digitale omgeving. Alle meest-gestelde-vragen omtrent deze digitale omgeving vindt u terug op de Malmberg website.

Over de didactiek

Vanuit welke kijk op didactiek wordt jullie methode geschreven?

Lees hier alles over didactische model van MathPlus.

Kan er in de klas voldoende met het boek gewerkt worden om dat thuis aan te vullen met digitaal materiaal?

Ja, de boeken bevatten ruimschoots voldoende opgaven om in de klas mee te werken. De docentenhandleiding bevat duidelijke handvatten voor een optimale mix voor gebruik van het boek in het klaslokaal en van de website daarbuiten. Over die optimale mix tussen boek en digitaal, toegespitst op de situatie op uw school, geven wij u graag persoonlijk advies.

Wat zijn de verschillen met de methode(n) die nu in gebruik zijn via boeken? Digitaal materiaal is nu ook op internet te vinden?

Er is veel materiaal voor wiskunde vrij op het internet te vinden. Via de website www.math4all.nl dragen wij zelf ook bij aan de beschikbaarheid van actueel open materiaal voor wiskunde. In MathPlus wordt het open materiaal echter verrijkt met extra content en extra functionaliteit. Deze ‘Plus’ maakt het voor leerlingen mogelijk gericht te leren en te oefenen voor een goed eindresultaat. Het stelt u als docent in staat gericht uitleg te geven in de klas en de resultaten van uw leerlingen te volgen zodat u sterke of zwakke leerlingen extra aandacht kunt geven.

Voor wiskunde - en ook voor andere vakken - is hoofd-hand coördinatie cruciaal om de stof te gaan beheersen. Is het bij het digitale materiaal de bedoeling dat alles op de pc gedaan wordt of wordt er gestimuleerd om klad te gebruiken bij berekeningen?

Het is de ambitie van MathPlus om de voordelen die digitaal werken biedt maximaal te gebruiken in het wiskundeonderwijs. Maar voor ons hoort daar het werken met een schrift of kladpapier nog gewoon bij. Natuurlijk blijft het voor een leerling handig om op klad een berekening uit te proberen (al is de algebratool van MathPlus ook erg handig omdat de leerling dan direct feedback op deelstappen krijgt). Diverse opgaven in MathPlus kunnen of moeten (bijvoorbeeld bij meetkunde) in een schrift worden gemaakt. Leerlingen gebruiken de website van MathPlus dan om hun antwoorden en uitwerking te controleren. Zij geven vervolgens aan hoe zij de opdracht hebben gemaakt, zodat zijzelf en u als docent overzicht over de resultaten haalt. Op basis van die resultaten volgt een persoonlijke uitstaptoets.

Over Malmberg en Math4all

Wie zijn Math4all?

De stichting Math4all ontwikkelt – zonder winstoogmerk – educatief materiaal op het gebied van de (elementaire) wiskunde. Dit materiaal ondersteunt docenten en anderen die zich bezighouden met het overbrengen van de kennis en vaardigheden op dit vakgebied.

Kijk voor meer informatie op www.math4all.nl

Wie is Malmberg?

Al meer dan 125 jaar geeft Malmberg innovatieve leermiddelen uit voor het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Malmberg ondersteunt docenten met verschillende producten en diensten, zodat leerlingen optimaal kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen. Uitgeverij Malmberg is onderdeel van Sanoma en gevestigd in ’s-Hertogenbosch.

Kijk voor meer informatie op www.malmberg.nl

Waarom werken Malmberg en Math4all samen?

Math4all en Malmberg willen de leermiddelen voor het wiskundeonderwijs van vandaag en morgen beter maken. Op basis van deze gedeelde ambitie werken we samen aan de ontwikkeling en realisatie van een nieuwe, unieke wiskundemethode voor het voortgezet onderwijs.

MathPlus proberen en bestellen

Kan ik MathPlus op proef uit proberen?

We bieden u als school de gelegenheid om voor een beperkte periode Mathplus uit te proberen zonder verplichtingen. Neem hiervoor contact op met Floor Piscaer via telefoonnummer 073 628 8766 of per e-mail

Hoe bestel ik MathPlus?

MathPlus is bestelbaar via de schoolboekhandel of via de webshop van Malmberg. Wilt u eerst kennismaken met MathPlus? We raken de komende maanden graag met u of uw wiskundesectie in gesprek. Om u meer over MathPlus te informeren, ideeën uit te wisselen en natuurlijk om al uw vragen te beantwoorden. Meld u aan voor een kennismaking door ons een e-mail te sturen.

Wat zijn de prijzen voor MathPlus?

>De prijzen van MathPlus vindt u hier

In welke opties is MathPlus beschikbaar?

MathPlus is beschikbaar als volledig digitale methode, een combinatie van het boek en de digitale licentie of alleen het boek.

Heeft u vragen over MathPlus?

 Bel onze helpdesk

073 628 8766

Of laat uw bericht achter per
e-mail.

E-mail sturen

Direct doen:

Delen:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail to someone